Irodánkban szükség esetén segítséget nyújtunk ahhoz, hogy Ön is vakvezető kutyához jusson. Két lehetőség van:

MVGYOSZ Csepeli kutyakiképző iskolája

Iskolavezető: Schiff Mónika  +36 30 195 43 13

2015 végén 70 fő várt négylábú segítőre. Előnyt élveznek azok, akik az ebet az iskolába, vagy munkába járás érdekében igénylik.

A kutyák kiképzése már a nevelés során elkezdődik. A nevelő-partnerek megfelelő képzésével és rendszeres instruálásával elérjük, hogy a kutyák 1 éves korukra szobatiszták legyenek, jól tűrjék az utazást, az utcazajt, idegen állatokat, embereket, zárt térben, magasban otthonosan viselkedjenek és az alapvető fegyelmezettséget elsajátítsák. Kb. 1 éves korban 30 napos folyamatos megfigyelés során teszteljük az agressziójukat, félénkségüket, az ingerküszöbüket, reakciókat és teljes körű állategészségügyi vizsgálatra kerül sor. Az alkalmasnak nyilvánított egyedekkel elkezdjük az engedelmességi kiképzést. Ennek időtartama 30 nap. Ezalatt a kutyákat pórázon vezethetővé formáljuk, hogy megbízhatóan viselkedjenek, ne hagyják el kijelölt helyüket, amíg arra engedélyt nem kaptak, bármilyen elvonó inger jelentkezik is. Hívásra késedelem nélkül gazdájukhoz siessenek és azok előre nyújtott kezét megérintve jelezzék érkezésüket. Parancsra különböző testhelyzeteket vegyenek fel. Ennek a kiképzési szakasznak a végén vizsgát tesznek a kutyák.

Sikeres vizsga után következik a vakvezetés technikájának tanítása. Ebben a szakaszban sajátítják el a kutyák a folyamatos haladást a járda közepén a vezetőhám enyhe húzásával, különböző irányokba fordulást; a járdaszélek megállással történő jelzését függetlenül a szintkülönbségtől; a szintkülönbségek megállással történő jelzését; az útjukba kerülő akadályok kerülését megfelelő oldaltávolság tartásával; a fejmagasságban és különböző egyéb magasságokban (bokától a vállig) jelentkező akadályok jelzését, kerülését (gödör, árok, sorompó, akna). E feladatok helyszíne kezdetben a tanpálya, később fokozatosan nehezedő utcai körülmények között folytatódik a kiképzés. A következő szakaszban a kutyák megtanulják a különböző célobjektumok felkeresését, jelzését, pl: zebra, lépcső, stb. megtalálását, a gazda számára egyértelmű jelzését, majd a járműre szállást, elhelyezkedést. A lecke továbbá a forgalmi kritikus távolság és az értelmes engedetlenség helyzeteinek felismerése és a megfelelő megoldás megtalálása.

A következő szakaszban fokozatosan emelkedő forgalmú közegbe visszük a gyakorlatokat. Ezt újabb vizsga követi, amely során az összes eddig tanult megoldásból számot adnak a kutyák és kiképzőik.

Ezt követően behívjuk a kutyák leendő gazdáit, akikkel az egyedi igényeknek és körülményeknek megfelelően gyakorolunk tovább. Miközben a gazdákat kiképezzük – gyakorlatban és elméletben egy magasan képzett kutya használatára – a kutyát hozzászoktatjuk az igénylő „gazda-státusz”-ához. Ehhez a kiképzőnek humán- és állatpszichológusi szerepkört is el kell látnia annak érdekében, hogy a kutya eddigi tudása kárt ne szenvedjen. Ennek a szakasznak 2 hét az időtartama. Ezután ideiglenesen kihelyezzük a gazda lakókörnyezetébe a kutyust. Ekkor mellérendelünk egy mozgástrénert, aki az Iskola kiképzőjével együtt segít a gazdának és vakvezetőkutyájának a következő egy hónapban betanulni a különböző útvonalakat. Ezt az időszakot egy központi – a Magyar Terápiás Kutyák Szövetsége által levezetett – közlekedésbiztonsági vizsga zár, amelyen a látássérült gazda és új társa teljesen önállóan vesz részt lakóhelyi környezetben.

A már dolgozó párosok munkáját az évek folyamán folyamatosan nyomon követjük. Egészségi állapotukat félévente egyszer ellenőriztetjük. Jelenleg 126 kutya-gazda párost kísérünk figyelemmel. Lakóhelyi vagy az iskolán végzett reflexfelfrissítéssel segítjük biztonságos közlekedésüket.

Baráthegyi Kutyakiképző iskola

Telefon: +36 46 311 236