Az oldal fejlesztés alatt

50 órás önkéntes munka vár a diákokra

A köznevelési törvény szerint a 2016-ban érettségiző diákoknak már kötelező lesz 50 óra közösségi szolgálatot igazolniuk. A jogszabály azt javasolja, hogy a diákok 9. és 11. osztály között teljesítsék ezt a kötelességüket. Bár valamennyire lehet ezt tömbösíteni, a cél a folyamatosság, vagyis az, hogy heti 1-2 óra elfoglaltságot jelentsen a tanulóknak.

Huszonkilenc első évfolyamos diákkal vágtak bele a megvalósításba, céljuk az otthonokban élő idős emberek segítése volt. A diákok feladatai közé főleg a felolvasás, a beszélgetés, a bevásárlás és egyéb ügyintézés tartozott, és az eredeti elképzelés szerint egy gyerek egy pártfogolttal foglalkozott volna. Később azonban a szobatársak is hozzájuk csapódtak, és van olyan diákunk, aki még a nyári szünetben is visszajár az idősekhez. A gyerekek azt mondták, hogy nagyon szerették ezt csinálni. Hasznosnak érezték magukat, és ráébredtek, hogy kis dolgok mekkora segítséget jelentenek másoknak. Egyikük úgy fogalmazott, hogy többet kapott, mint amennyit ő adott.

Közösségi szolgálat

A köznevelési törvény szerint a 2016-tól érettségiző diákoknak, kötelező 50 óra közösségi szolgálatot igazolniuk az érettségi feltételeként. A jogszabály azt javasolja, hogy a diákok 9. és 11. osztály között teljesítsék ezt a kötelességüket. Bár valamennyire lehet ezt tömbösíteni, a cél a folyamatosság, vagyis az, hogy heti 1-2 óra elfoglaltságot jelentsen a tanulóknak.

Egyesületünk korlátozott számban fogadja azokat a középiskolás diákokat, akik a látássérülteket megismerve és segítve kívánják ezt a kötelezettségüket teljesíteni.

A feladatokat a jelentkezők személyiségéhez, készségeihez, és az Egyesület programjaihoz igazítjuk, az első elbeszélgetésnek megfelelően.

Hogyan jelentkezhetsz?

Vedd fel a kapcsolatot Egyesületünk vezetőjével, és mondd el szándékodat a közösségi munkádról. Tisztázzátok, hogy az adott időben tud-e fogadni téged a szervezet. Ha igen, akkor iskoládban is jelentsd be, hogy fogadó szervezetet találtál. A két intézmény ezután megköti a megfelelő együttműködési megállapodást, és az iskola útmutatása szerint elkezdheted a munkát.

Mikor válaszd Egyesületünket?

  • ha meg szeretnél ismerni egy jól működő civil szervezetet;
  • ha ismeretségbe szeretnél kerülni látássérültekkel, közelről szeretnéd látni életüket, munkájukat
  • ha szeretnéd megtanulni tapasztalati úton, hogyan kell helyesen segíteni a látássérülteknek
  • ha szívesen segítenél látássérült közösségeknek szabadidős és kulturális rendezvényeiken.
Várunk, hogy élményeket szerezz köztünk, és tanulj belőle empátiát, feltétel nélküli elfogadást és helytállást nehezített életkörülmények közt!