Az oldal fejlesztés alatt

Hová fordulhatok segítségért, ha látássérült hozzátartozója vagyok?

Hova fordulhatok segítségért? (Hozzátartozó vagyok)

Ha az Ön családtagja, barátja felnőtt korban elveszíti a látását, az az egész családot, a baráti környezetet megrázza. Ha az egészségügy már nem tud segíteni, az érintett elkeseredett lelki állapotba kerül, amiből nehéz kimozdítani, évek telhetnek el addig, amíg el tudja fogadni az új élethelyzetét. De Önre ebben az időben fontos feladat vár. Nagyon gyorsan le kell győznie a sajnálatot, és teljes erejével azon kell munkálkodnia, hogy segítsen a frissen látássérültté vált, családtagjának, barátjának megtalálni új önállóságát, életének újra gondolt értelmét. Ebben segítséget kérhet intézményektől, de döntő fontosságú a pozitív hozzáállás, az erő és a nyugodt hozzáállás és türelem. Fontos, hogy mielőbb teremtsenek kapcsolatot megyéjük látássérült érdekvédelmi egyesületével, majd egy elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó intézménnyel pl  Ki-Látás Alapítvány, Vakok Állami Intézete

Ezen intézmények munkatársai segítenek felmérni azt, hogy a látássérült élethelyzetében milyen utakon lehet tovább lépni, és kihozni az adott helyzetből a lehető legjobbat.

Látássérültté vált kiskorú esetén, ha az egészségügy már nem tud segíteni, jól szervezett intézmények sora igyekszik a gyermek állapotának felmérése után a további fejlődéshez vezető utat biztosítani. Első lépésként a gyermek oktatási intézménye Szakértői Bizottsághoz irányítja a kiskorút. Az itt végzett állapot felmérés alapján tesznek javaslatot a további lehetőségekre. Így kerül be az oktatási rendszer megfelelő, integrált vagy szegregált formájába. Ez a gondoskodás felnőtt koráig elkísérheti a látássérültté vált gyermeket.

Hogyan segíthetek egy látássérült embernek? (rövidfilm, 10 perc)

Rövid filmről szóló cikkünk megtekintése