Mindennap használható segédeszközöket láttunk egy budapesti konferencián, ahol bemutatkoztak a gyártók és a forgalmazók is. A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete szervezésében immáron negyedik alkalommal került sor a rendezvényre, az országos szövetség székházában.

Látássérültként sokszor kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy szükségünk lenne egy-egy segédeszközre. Sokszor nem is tudjuk, hogy van ilyen alkalmatosság, és ha létezik is, nem könnyű kideríteni, hogy ki gyártja, vagy forgalmazza azt, és milyen áron érhető el.

A Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája pontosan erre hivatott. A rendezvényt 2013 óta, mindig november közepén tartják: egy kiállítótérbe hívják össze a hazai segédeszköz gyártókat, és forgalmazókat.

Az ötlet gazdája a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete, valamint annak Informatikai, Segédeszköz és Akadálymentesítési Bizottsága.

“Sok látássérült emberrel megtörtént már, hogy tanácstalanná vált, mert nem ismerte az elérhető segédeszközök választékát, nem tudott választani a lehetséges megoldások rengetegéből, nem tudta, hol lehet beszerezni, kipróbálni azokat. Éppen ezekre a problémákra reflektálva hoztuk létre Magyarország első olyan weboldalát, amelyen a segédeszközöket fejlesztő vagy forgalmazó cégek, szervezetek egy helyen, egyszerre mutathatják be a látássérültek számára elengedhetetlen eszközöket.” Ez olvasható a konferencia honlapján, a www.lesek.hu oldalon. Érdemes jelmondatukra is figyelni: “Semmivé válnak az akadályok”.

A segédeszköz-kiállítást előadások tarkították, amelyeken egy-egy forgalmazó a legfontosabbnak ítélt termékeit mutatta be. Ezáltal előtérbe került egy-egy eszköz hasznossága és hogy egyáltalán mennyire képes megkönnyíteni a látássérültek hétköznapjait. Megismerhettük a finanszírozást segítő támogatások lehetőségeit is.

Idén az alábbi forgalmazók segédeszközeivel találkozhattunk:

Alko-Soft Szolgáltató Bt,
Informatika a Látássérültekért Alapítvány,
Labrador Kft,
Láthatár Bolt,
MVGYOSZ Segédeszközbolt,
Mobil Segítőtárs (Arató András MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont),
Net-média Alapítvány,
Ócsvári Áron egyéni vállalkozó,
SOÓS Fotókereskedés.

A szakmai tapasztalatokon túl azért is érdemes részt venni bárkinek a rendezvényen, mert – az elmúlt évekhez hasonlóan – tombolasorsolással ért véget a program, amelynek során értékes nyereményekre tehettek szert a szerencsések. A nyereménytárgyak ezúton is segédeszközök voltak, amelyeket a forgalmazók ajánlottak fel.

Rendkívül fontos és hasznos dolognak tartjuk, hogy ez a konferencia évről évre megvalósul, hiszen olyan kapukat nyit meg az emberek előtt, melyek nem csak a segédeszközök tárházát ismertetik meg, hanem értékes és kedves emberekkel is találkozhatunk.

Kiss Liza & Hosszú János