Szinte már hagyománnyá vált, hogy ha október, akkor szemléletformáló programok hadával találkozhatunk országszerte. Erre főként az ad okot, hogy október a látás hónapja, valamint október 15-e a fehérbot nemzetközi világnapja. Legtöbben ilyenkor azt reméljük, hogy talán egy cseppel több figyelmet, felénk fordulást tapasztalhatunk a társadalom részéről.

(A fehérbot születésének ötletéről, elterjedéséről Itt olvashat részletesen.)

A nálunk zajló programsorozat az eddigiekhez hasonlóan nagy jelentősséggel bírt. Részint azért, mert egy héten keresztül fogadhattuk az érdeklődőket, részint pedig azért, mert – ahogy ez már évek óta lenni szokott – a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral karöltve valósítottuk meg azt.

Partnerségünk a Könyvtárral már hét évre nyúlik vissza, hiszen nagy segítséget kapunk tőlük a helyszín, és a szervezés tekintetében is egyaránt. Emellett több olyan programunknak biztosítanak teret, amely nagy érdeklődésre tart számot köreinkben.

Programsorozatunkat egy különleges megnyitóval indítottuk, amelyben Ballai Annamária, aVakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke, a Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium tanulói, valamint sorstársaink produkcióit láthattuk-hallgathattuk.

A megnyitót követően egy héten keresztül iskolás csoportok látogattak meg bennünket és vettek részt a számukra összeállított kalandokon.

Alkalmainkból sokat tanulva mindig igyekszünk több, szakszerű figyelmet fordítani egymásra, és látogatóinkra, valamint újabb programelemekkel bővítjük szemléletformáló kelléktárunkat.

Ezúttal nagy sikernek örvendett a “sötét világ”, amelybe három helyszínt iktattunk be. Az első állomáson állatok hangját kellett felismerni, valamint egy párosítós játékot lehetett játszani. A második a város zajaira, míg a harmadik állomás a vizek hangjaira épített. Ezutóbbi állomásoknál is rengeteg játékos kalandot próbálhattak ki kicsik és nagyok egyaránt.

Természetesen az eddig nagy népszerűségnek örvendő fehérbotozás, Braille-írás, a beszélő segédeszközök, és a csörgőlabdázás sem maradhatott el.

Az évről-évre szaporodó jó ötleteink egyre több látogatót vonzanak. A programok szervezésében és bonyolításában ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni munkatársainknak, önkénteseinknek, a Könyvtár dolgozóinak, és természetesen a látogatóknak.