Csak egy órás volt az előadás, de minden résztvevő mosolyogva jött ki a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumból, miután részt vett a néprajzi kiállítás interaktív tárlat látogatásán .

Egyesületünk Kaposvári Kistérségi Csoportja január 24-én ismét múzeumba látogatott, de ezúttal a hagyományostól eltérő formában. A nemrég megnyitott néprajzi kiállítás díszletei közt körben ülve, somogyi pásztorok alkotásaival a kezünkben hallgattuk Pisztora Zsófia elbeszélését a XVII. és a XIX. század pásztor társadalmának életéről. A természet ölelésében élő, többnyire magányos életforma mellett gyönyörűen díszített használati tárgyak születtek. A pásztorok rangsorában legalul álló kondások elismerten a legfurfangosabb, legügyesebb pásztorok voltak. Az akkor még hatalmas somogyi erdőségekben őrizték és gondozták állataikat, gyakran egész évben. Maguk készítette használati eszközeiket gyönyörűen díszítették és mindig tarisznyájukban hordták.

Kezünkbe foghattuk a leleményes zárakkal ellátott gyufatartókat, sótartókat, borotva tartókat,a terelésre használt ostorokat, a tökből készült víztartó edényt, és a „tükröst”, amit nem nők használtak, hanem az ünneplősre pedert bajusz megtekintésére szolgált. A somogyi hosszú furulyát kézbe vettük, majd a hangját is meghallgattuk. A balták nem csak az állatok megfékezéséről, de a férfiak közti verekedésekről is beszéltek.

Az előadás után a kiállított tárgyakat megnézve már jobban értettük azok szerepét a pásztorok életében. A gyönyörű díszítések közül többet tapintható formában is megsimogathattunk, és a citerát is megszólaltatta egyik sorstársunk. A szövés logikáját széles színes szalagok segítségével érthettük meg.

A hely mindenkit elvarázsolt kis időre, jó volt megmártózni kicsit a múlt századok pásztorainak világában. Kifelé menet kis csokit kaptunk, amit kár lett volna megenni, olyan szép népi motívummal volt díszítve. Köszönjük ezt az üdítő órácskát!

Néprajzi kiállítás képek