Új otthonra leltek a gyengénlátók

2015.04.28., kedd 15:17, Kaposvármost.hu

A Fő és a Pécsi utcák találkozásához költözött a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete. A volt gyógyszertár helyén kedden avatták fel a központot, amelynek felújításában az Építőipari Szakközépiskola diákjai és tanárai segédkeztek.

A látássérülteknek tíz éve van hivatalos egyesülete a megyében. Akkor hárman dolgoztak aktívan sorstársaik megsegítésért, az éves költségvetésük pedig hárommillió forint volt. Mára tízszer akkora összegből gazdálkodik az egyesület és 16-an dolgoznak itt, illetve a megyei különböző pontjain.

– Az előző központunkban már túlságosan szűkösen voltunk, ezért döntöttünk úgy két évvel ezelőtt, hogy új helyet keresünk. Azért esett a választásunk a Pécsi utca elején található ingatlanra, mert ez még jól megközelíthető, egyúttal a bérleti díj is kifizethető – fogalmazott lapunknak Dányádiné Molnár Cecília, az egyesület elnöke.

Az egyesület többek között segédeszközök ingyenes kipróbálásával és beszerzésével, otthoni látogatásokkal, problémáik megoldásával illetve masszással is segíti tagjait. Egyúttal szeretettel várják látássérült sorstársaikat, hiszen ötszáz tagot számlálnak, de a megyében vélhetően háromszor ennyi sorstársuk vannak.

Edelényiné Sebestyén Nóra nemrég költözött családjával együtt Kaposvárra. Mint mondja, az egyesület sokat segített neki, többek között munkát adott, emellett közösségre is lelt itt. A születése óta csupán szórványosan látó asszonyt fehér bot helyett vakvezető kutyája segíti a tájékozódásban, aki a váratlan helyzeteket is képes kezelni.