Nagy létszámú csoporttal reggel kilenc órakor indultunk, vonatpótló autóbusszal.

Megérkezésünk után elindultunk a fonyódi piacra, mely az állomástól öt percre található. A déli part egyik legnagyobb vásárát tudhatja magáénak Fonyód. Hetente két alkalommal szerdán és szombaton hatalmas területen árulhatják portékáikat a kereskedők.

Utunkat tovább folytatva a Sipos-hegyi kilátó felé indultunk. Egyedül erről a helyről látható tiszta, páramentes időben teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig Közép-Európa legnagyobb állóvize, a Balaton. Sajnos a kilátó a kiírások ellenére zárva volt. Kedvünket ez nem szegte, folytattuk utunkat.

A hétvégén átadott Kripta-villát látogattuk meg. A villa helyet ad Molnár Csilla volt szépségkirálynő emlékeinek, egy nagyon kellemes kávézónak és egy gyönyörű kilátású terasznak. A pince részen a kripta található.

A Kripta-villa történetét alább olvashatják:

Lubo – Kripta Villa, avagy a halhatatlan szerelem háza Fonyódon – részlet

A szerelmi történet főhőse Abrudbányay-Rédiger Ödön erdélyi gyógyszerész, aki beleszeretett egy szép, fiatal lányba, Magdusba. Ám a lány az esküvő előtt egy gyors lefolyású betegség következtében hirtelen elhunyt. Ödön 1920 után átköltözött Magyarországra, Nagykanizsán élt egy ideig, majd Pécsett telepedett le. Bekapcsolódott a művészeti életbe, és többek között Magdus varázsa címmel írt egy költemény sorozatot. Mikor meglátta a gyönyörű fonyódi panorámát, egyből elveszített szerelme jutott eszébe, és úgy döntött, itt fog emléket állítani Magdusnak. Szerette volna idehozatni a menyasszonya hamvait is, ez végül nem sikerült.

Az alagsorban alakították ki a nászi ágyra emlékeztető szobát, ide kerültek volna a lány hamvai is. A kőből faragott ágyon fekszik a két szerelmes, egymás kezét fogva. Az ágy két oldalán pedig helyet hagytak a koporsóknak is. Érdekesség, hogy a nászi ágy alatt egy csapóajtón újabb helyiségbe lehet jutni, ahol Ödön tervei szerint a családját temették volna, hiszen bár Magdust sose feledte, idő közben megházasodott és gyermekei is születtek.

A fonyódi hegyről lesétálva a mólóhoz indultunk, itt nézelődtünk fagylaltoztunk és jól belaktunk a fonyódi lángossal.

Nagyon szép napot töltöttünk el, ide bizony még visszajövünk a nyáron!

Fotók a galériában.