Az MVGYOSZ érdekvédelmi tevékenysége
Ülésezett az MVGYOSZ elnöksége
Az MVGYOSZ vezetősége döntött a Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány alapító okiratának módosításáról, változtatott a költségvetési támogatás tagegyesületek részére történő elosztását szabályozó pontrendszeren, valamint döntött a Braille Emlékéremmel kitüntetettekről.

TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA

Elnöki beszámoló a 2019. április 15. és június 13. között végzett munkáról
Dr. Nagy Sándor elnök rövid beszámolója a fenti időszakban végzett munkájáról. A beszámoló egyes pontjairól folyamatosan adunk tájékoztatást hírlevelünkben, részletezve egy-egy esemény lényeges elemeit.

TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA

A szakmai vezető beszámolója a 2019. április 16. – 2019. június 17. közötti munkáról
Angyal Gábor szakmai vezető az MVGYOSZ szolgáltatásaival kapcsolatosan végzett munkájáról ad rövid tájékoztatást a fenti időintervallumon belül.

TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA

Több kérdésben is a postához fordult az MVGYOSZ
Ország szerte több jelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a látássérülteknek problémát okoz a postahivataloknál történő ügyintézés. Ennek oka az, hogy a sorszám-húzó, illetve behívó berendezések a látássérültek számára jelenleg nem akadálymentesek, emellett gyakran személyi segítséget sem kapnak az érintettek az ügyintézés során. Mint ismeretes a posta olyan gyakorlatot alakított ki, amely alapján a kézbesítő a könyvelt küldeményeket az írni nem tudó címzettek részére (írástudástól függetlenül minden esetben ilyennek tekinti a látássérülteket) csak írni tudó nagykorú tanú jelenlétében adja át. Ezt sérelmezve többen fordultak a szövetséghez, sőt az Alapvető Jogok Biztosa is folytatott le eljárást, illetve adott ki jelentést ezen gyakorlat vizsgálata során.

TOVÁBB A HÍRRE

Az MVGYOSZ szolgáltatásai
A segédeszközbolt az alábbi napokon zárva tart
2019. július 1-12.

2019. augusztus 5-9.

Megértésüket köszönjük!

Koczkásné Tóth Csilla

szolgáltatási centrum vezető

Belső tesztelésen a Távszem alkalmazás
Június 17. hétfő óta 36 látássérült felhasználó végzi a Távszem iOS és Android operációs rendszereken futó, még nem nyilvános alkalmazásainak belső tesztelését. A tesztelők a Távszem mentorok, valamint a projekt csapat és az MVGYOSZ látássérült dolgozói, akik mindennapi életük valós helyzeteiben kérik az operátorok segítségét. A Távszem operátorok a képzésükhöz tartozó 80 órás szakmai gyakorlat keretében fogadják a tesztelők hívásait és nyújtanak segítséget, miközben ők maguk is tesztelőként használják a rendszer operátori felületét.

TOVÁBB A HÍRRE

Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatából
Heti ajánlatunkban most különféle nagyítókat kínálunk.

TOVÁBB A HETI AJÁNLATRA

A hangomat adom – beszélgetés Hornai Gáborral
Mindig is nagyon szerettem olvasni. Az olvasás azonnal kikapcsol és nagyon könnyen be tudok lépni az éppen olvasott könyv világába. A könyvek illata is kedves az orromnak, bár mostanában már papírkönyvet alig olvasok, áttértem az elektronikus könyvekre. A sci-fi az egyik kedvencem. Igazság szerint ezt a műfajt főként angolul kezdtem olvasni még évekkel ezelőtt, amikor a sok úgynevezett nagy író könyveit nem lehetett magyarul megvenni. Aztán ez a szokás megmaradt. A másik terület a gazdaság és az üzleti élet. Itt vegyesen olvasok könyveket és folyóiratokat magyarul és angolul.

TOVÁBB AZ INTERJÚRA

Heti könyvajánlók
Kalandregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban
Lawrence Durrell: A sötét útvesztő

Kréta szigetén egy angol turistacsoport bennreked a Kefalu melletti és a környékbeliek által Sziklavárosnak nevezett barlangrendszerben, amelyet egyesek az ókori Labürinthosszal azonosítanak. A csoport tagja egy misszionáriusnő, egy okkultista médium, egy festőművész, egy tüdőbeteg lány, az omláson szerencsésen kívülrekedt Lord Graecen és Baird kapitány, valamint a hajóutat pályázaton nyert, életrevaló Truman házaspár.

TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA

Szerelmi háromszögről a Louis Braille Könyvtárban
Örkény István: Macskajáték

40 éve elhunyt Örkény István író, drámaíró (1912. április 5. – 1979. június 24.)

„Az ember hozzákopik a körülményeihez. Akit semmibe vesznek, semmivé válik.”

TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA