MVGYOSZ Hírlevél

 

2013-05-31

 

Tartalom

1. Tájékoztatás a BKK tömegközlekedési változásairól

2. Tájékoztató rehabilitációs foglalkoztatási lehetőségről

 

 

Az Országos Szövetség hírei

3. Lezajlott az Országos Küldöttgyűlés

4. Kedvezmény a Fővárosi Állat- és Növénykertben

 

 

1. Tájékoztatás a BKK tömegközlekedési változásairól

 

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fogyatékkal élők számára könnyebbé tegye a tömegközlekedési szolgáltatások igénybevételét, és eleget tegyen az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó jogos elvárásoknak.

2013. június 1-jétől olyan módosításokat vezetünk be, melyek komoly változásokat hoznak az akadálymentes közlekedésben. Az egyik fontos újdonság, hogy újabb vonalakon állnak forgalomba modern Mercedes Citaro autóbuszok. A járműveket olyan paraméterekkel és felszereltséggel rendeltük meg, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi és esélyegyenlőségi elvárásoknak is.

Az új buszok teljesen alacsonypadlósak, minden oldalukon látható a járatszám, a hátsó kijelző pedig a szokásosnál nagyobb méretű, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. A megállóba érkezve szükség esetén külső hangszóró tájékoztatja a látásukban korlátozott utasokat. Vak, gyengénlátó, kerekesszékes és mozgásukban egyéb módon korlátozott utasaink fel- és leszállását lenyitható rámpa, valamint számukra kialakított, alacsonyan elhelyezett ajtónyitó gomb segíti. Emellett a busz jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyed, így könnyítve meg számukra a közlekedést. A járművön megfelelő hely van kialakítva a kerekesszékesek számára.

Május 1-je óta az alábbi vonalakon közlekednek új buszok:

5, 9, 25, 30A, 104, 104A, 105, 134, 196 – 196A, 204, 220, 224, 230, 234

Június 1-je további járatokat vonunk be:

8, 11-111, 7E – 107E, 22-222, 91 – 291, 97, 105, 112, 178, 233E

A korábban beszerzett alacsonypadlós autóbuszok is egyre több vonalon tűnnek majd fel, így a fővárosi vonalakon közlekedő autóbuszok 40%-a lesz alacsonypadlós.

 

A másik fontos változás, melyet Önök is tapasztalni fognak, hogy 2013. június 1-jétől, szombattól átszervezzük a főváros legforgalmasabb buszjárat-családját. A 7-es és a 33-as buszcsalád átalakításával a Budafokon, Nagytétényben, Budatétényben, Zuglóban és Újpalotán élők gyorsabb, akár átszállásmentes belvárosi kapcsolatot kapnak, miközben a Rákóczi és a Thököly úton is sűrűbben, korszerűbb járművekkel utazhatnak.

Zugló vasútállomásnál az összes járat (7, 7A, 7E, 107E, 133E, 233E) megáll, azaz ebből a megállóból átszállásmentes kapcsolatot biztosítunk Újpalota, illetve Kelenföld, Budafok és Budatétény irányába.

Részletes információk:

http://www.bkk.hu/junius1/

 

*

 

2. Tájékoztató rehabilitációs foglalkoztatási lehetőségről

 

A Kézmű Nonprofit Kft  Magyarország legnagyobb állami tulajdonú könnyűipari vállalata.

1953 óta szolgálja ki a magyar és  nemzetközi konfekció-és bőrdíszműipart, de nagy tételben készít vegyesipari termékeket és sportfelszereléseket is hazai, illetve külföldi megrendelésre.

 

Társaságunk életében 1980 –ban történt jelentős változás, amikor is megkapták a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató célszervezeti kijelölést, amely azóta is meghatározója és jellemzője a cégnek.

 

Jelenleg  96  telephelyen közel  4500  főt foglalkoztatnak munkatársaink, akiknek mint egy

3/4 –e megváltozott munkaképességű dolgozó.

 

A Kézmű Nonprofit  Kft. Országos szinten bővíteni szeretné tevékenységét a rehabilitációs foglalkoztatás területén.

 

Ezen foglalkoztatás  betanított munkakört jelent, aktuálisan takarítói munkát.

Emellett adminisztratív, illetve számítógépes munkakörben is várjuk a jelentkezéseket.

 

A munkalehetőség napi 4,-6,.8 órás tevékenységet jelent.,nappalos és éjszakás munkarendben.

Munkabér : minimálbér, valamint a törvények szerint járó műszakpótlék, amely független a teljesítménytől, a betanulási időre is jár.

 

 

Amennyiben jelen tájékoztatónk felkeltette érdeklődését az alábbi elérhetőségeken kérhet bővebb információt, valamint a jelentkezéseket is ide várjuk:

 

Barta Csilla  / tel: 06-30-9053351

Email: bartacsilla62@gmail.com

 

*

 

 

Az Országos Szövetség hírei

 

3. Lezajlott az Országos Küldöttgyűlés

 

2013. május 25-én tartották meg az Országos Küldöttgyűlést 100 küldött jelenlétével az MVGYOSZ Hermina Termében. A küldöttgyűlés résztvevői nem csak a közhasznúsági jelentést fogadták el, tisztségviselőket is választottak.

 

Az MVGYOSZ munkatársai mindent megtettek annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a lebonyolítás. Természetesen jelen voltak a hivatal munkatársai: Szakály Melinda, az MVGYOSZ elnöke, dr. Micserics József, hivatalvezető, Koczkásné Tóth Csilla, a hivatalvezető helyettese, Kutor Sándorné, a gazdálkodási csoport vezetője és Baráth Barbara, elnöki asszisztens. A Felügyelő Bizottság, valamint az Etikai Bizottság tagjai szintén jelen voltak, hogy szóbeli nyilatkozatukkal is megerősítsék az MVGYOSZ közhasznúsági jelentésének elfogadását.

 

Szakály Melinda elnöki köszöntőjében elmondta, hogy véleménye szerint a szövetség megítélése minisztériumi szinten erősnek mondható. Jó kapcsolatot ápol Fülöp Attilával, a család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkárral. Az elnök asszony bízik abban, hogy sikerül eredményeket elérni, amelyek a látássérültek érdekeit szolgálják.

 

Dr. Micserics József és Szakály Melinda arról is tájékoztatták a küldötteket, hogy az elfogadott közhasznúsági jelentés csak rövidített változat, amely nem tartalmazza többek között a Hangoskönyvtárban hamarosan bekövetkező változásokat és terveket. Az eredeti dokumentumot a kivonattal együtt, már előzetesen megküldték az MVGYOSZ munkatársai az érdekelteknek.

 

 

Teljes létszámú az MVGYOSZ Országos Elnöksége

 

Nagy Tünde, Majoros Kálmánné és Pesti Zoltánné kapcsolódhatnak be az MVGYOSZ munkájába a küldöttgyűlés leadott szavazatai alapján.

 

Az elnökségi tagok és póttagok megválasztását az MVGYOSZ azért tűzte mindenképpen az Országos Küldöttgyűlés napirendi pontjára, mert ismeretes, hogy az MVGYOSZ Országos Elnöksége régóta póttagok nélkül látja el munkáját. Kovács Béla elnökségi tag egészségügyi állapotára hivatkozva a mandátuma lejárta előtt mondott le tisztségéről.

 

A választó Országos Küldöttgyűlés legfontosabb feladatai ezért az elnökségi tagok és póttag megválasztása volt. Előzetesen 6 jelölt gondolta úgy, hogy megméretteti magát: Choma Balázs, Dr. Földi János, Majoros Kálmánné, Nagy Tünde, Pesti Zoltánné és Takács Péter külön-külön, röviden, ismertették elképzeléseiket. Choma Balázs például elsődleges feladatának a természetes személyek integrálását, a jogi viszonyuk elrendezését tekintené. Földi János ügyvédként segítené az MVGYOSZ munkáját, Nagy Tünde pedig szívesen tevékenykedne az oktatás, az érzékenyítés területein. Takács Péter újságíró, megválasztása esetén, a szervezet kommunikációjára fektetne nagy hangsúlyt. Az egybegyűlteknek elmondta, hogy a Humán Dialog kampányát biztosan nem támogatná: „A jelenlegi kolduló kampányt nem tudom elfogadni.”  Majoros Kálmánné és Takács Péter is kiemelték a hatékonyabb érdekvédelmi és érdekképviseleti munka elindítását.

 

Mind a hat személy felkerült a jelöltlistára, a küldöttek titkos szavazással választották meg a tisztségviselőket. Az első fordulóban csak Nagy Tünde érte el az 50+1 fős szavazati arányt, így őt elnökségi tagként küldött társai nagy tapssal köszöntötték. A következő forduló előtt Choma Balázs visszalépett, ám a szavazás már eredményesen zárult. A Titkos Szavazat Számláló Bizottság bejelentette, hogy az MVGYOSZ elnökségének póttagjai Majoros Kálmánné és Pesti Zoltánné lettek. Kiérdemelt megbízatásuk két évre szól, mert 2015-ben az elnökség mandátuma lejár.

 

 

Csak részben változott meg az MVGYOSZ Felügyelő Bizottsága

 

Szabó Renáta, Páll András és Dr. Hódosi László is bizalmat kapott.

 

A volt testület tagjai 5 évig ellenőrizték az MVGYOSZ munkáját. Idén járt le mandátumuk, ezért a küldöttgyűlés új Felügyelő Bizottságot választott.

 

Szakály Melinda megköszönte munkájukat. Elmondta, hogy örült a zökkenőmentes együttműködésnek, hiszen a kezdetekben a viszony nem volt felhőtlen.

 

Németi Zsolt, Dr. Hódosi László, Pál András, Szabó Renáta és Szűcs Zsuzsanna voltak azon jelölt személyek, akik közül Szabó Renáta, Pál András és Szűcs Zsuzsanna a Felügyelő Bizottság tagjai lettek, Dr. Hódosi László pedig póttagként tevékenykedik tovább.

 

 

Új Etikai Bizottság

 

Az Etikai Bizottság tagjait nyílt szavazással választották meg a résztvevők. Schuck Antal és Szaszler Zsuzsanna kaptak bizalmat. Két személy pótlására volt szükség: Borai Botond, a VGYHE elnöke, és Baros Viktor mondtak le tisztségükről. A jelenlegi Etikai Bizottság tagjai tehát Kuti Renáta, Hegedűs István, Dr. Stefán Sándor, Szokó Zsolt, Schuck Antal és Szaszler Zsuzsanna póttag.

 

 

Elfogadott beszámolók

 

A Felügyelő Bizottság és az Etikai Bizottság beszámolóinak elfogadását követően a közhasznúsági jelentésről tárgyaltak, amelyet előzetesen már az Országos Elnökség jóváhagyott egyik ülésén. A küldöttek kézhez kapták az anyagokat, így jutott mindenkinek ideje annak áttanulmányozására. A dokumentum az MVGYOSZ honlapján (www.mvgyosz.hu) lesz elérhető. Abban olvasható az adományokról szóló elszámolás is, amelyet a Felügyelő Bizottság kérésének megfelelően módosítottak a hivatal munkatársai.

 

Az ülés végén Szakály Melinda megköszönte küldött társainak fegyelmezett munkáját. Mivel a napirendi pontokat megtárgyalták, az előre jelzett pótidőpont „szabad szombat” maradt mindenkinek.

 

Kovács Judit

 

*

 

 

4. Kedvezmény a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tisztelt Látogatóink!

A Fővárosi Állat- és Növénykert közismerten elkötelezett abban a kérdésben, hogy fogyatékossággal élő embertársaink számára minél könnyebben tegye elérhetővé az állatkerti szolgáltatásokat. Ez a törekvésünk nemcsak az akadálymentesítésben, és más hasonló erőfeszítésekben nyilvánul meg, hanem abban is, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára kedvezményes áron megváltható belépőjegyeket kínálunk. Annak ellenére tesszük ezt, hogy a kedvezmény nyújtására semmilyen jogszabály nem kötelez bennünket. Ezt a szándékunkat természetesen a gazdasági lehetőségek keretei között tudjuk csak érvényesíteni, így megkerestük a fogyatékossággal élő emberekkel, illetve az ő érdekeik képviseletével foglalkozó hazai szervezeteket, hogy a segítség, amit lehetőségeinkhez mérten adni tudunk, oda jusson el, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az öt legfontosabb szervezettel kötött megállapodásunk alapján a kedvezményes partneri jeggyel az alábbi személyek jogosultak Állatkertünket látogatni:

1., Az a siket/nagyothalló személy, aki rendelkezik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes, arcképes igazolványával, továbbá vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője,

2., az a vak/gyengénlátó személy, aki rendelkezik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes, arcképes igazolványával, továbbá vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője,

3., az a mozgáskorlátozott személy, aki rendelkezik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének érvényes, arcképes igazolványával, továbbá vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője,

4., az értelmi fogyatékos személy, aki rendelkezik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érvényes igazolványával, továbbá vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője,

5., az a siketvak személy, aki rendelkezik a Siketvakok Országos Egyesülete érvényes igazolványával, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője.

Külön felhívjuk arra a figyelmet, hogy a Magyar Államkincstár által kiadott hatósági igazolványokat, illetve a közgyógyellátási igazolványokat nem áll módunkban elfogadni a kedvezményes partneri jegyre való igényjogosultság igazolására. Ilyen dokumentumokat ugyanis nemcsak a fogyatékossággal élő emberek, hanem tartós betegségben szenvedő betegek is kaphatnak. Természetesen az Állatkert velük is szolidáris, de jelenleg nincs arra lehetőségünk, hogy valamennyi tartósan beteg ember számára jelképes áron biztosítsuk a belépést. Ha Ön fogyatékossággal élő személy, de nem rendelkezik a fentebb említett szervezetek érvényes igazolványával, kérjük, keresse meg az említett szervezeteket, hogy rajtuk keresztül Önnek is támogatást tudjunk nyújtani. Ha az Önt képviselő érdekvédelmi szervezet nincs az említett öt szervezet között, kérjük, javasolja nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Állatkerttel.

 

A jegyár érvényes igazolvánnyal rendelkező személy, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője részére: 600 Ft/fő

 

Bővebb információ kérhető:

Telefonon: (+36-1) 273-4901

Honlap: http://www.zoobudapest.com/jegyarak