Az MVGYOSZ hírei

Koronavírus – intézkedési terv a fogyatékos személyek és családjaik támogatására

Az  Emberi Erőforrások Minisztériuma március 26-án intézkedési tervet adott  ki az új koronavírus-járvány időszakában az otthonukban élő fogyatékos  személyek és családjaik támogatására vonatkozóan. Cikkünkben az ebben  foglaltakról adunk információt.

TOVÁBB

 

Átmeneti ingyenesség a távolsági buszközlekedésben

Körvonalazódik  a készpénzmentes jegyvásárlás hozzáférhetősége! Ahogy arról  beszámoltunk, az MVGYOSZ levélben fordult a döntéshozókhoz, kérve, hogy a  készpénzmentes jegyvásárlás a Volánbusz járatain a látássérült emberek  számára is hozzáférhető legyen.

TOVÁBB

 

Friss érvényesítés nélkül is elfogadják az utazási kedvezményre jogosító okmányokat

A  helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet  megszüntetését követő 15. napig elfogadnak minden, közszolgáltatási  utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejáró hivatalos okmányt. A  további részleteket az alábbi linken találja:

ttps://www.kormany.hu/hu/

innovacios-es-technologiai-

miniszterium/

kozlekedespolitikaert-felelos-

allamtitkar/hirek/friss-

ervenyesites-nelkul-is-

elfogadjak-az-utazasi-

kedvezmenyre-jogosito-okmanyokat

 

Az MVGYOSZ a látássérült emberek előnyben részesítését kéri az online vásárlásnál

A  kihirdetett veszélyhelyzet következtében megnőtt az igény az online  bevásárlásra, ami hátrányosan érinti a látássérült vásárlókat. Az  MVGYOSZ a döntéshozókhoz fordult a vak és gyengénlátó emberek  akadálymentes bevásárlását támogató rendszer kialakítását kérve.

TOVÁBB

 

Az emelt szintű érettségi és a tankönyvellátás ügyében az Oktatási Hivatalhoz fordult az MVGYOSZ

A  Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a közelmúltban az  Oktatási Hivatalhoz fordult, együttműködést, valamint konkrét kérdések,  elsősorban az emelt szintű érettségi kapcsán egyeztetést kezdeményezve.

TOVÁBB

 

Az MVGYOSZ szolgáltatásai

A kijárási korlátozás idején is segít a Távszem

Talán  soha nem volt még akkora szükségük a vak és gyengénlátó embereknek egy  bármikor elérhető, ingyenes távsegítő szolgáltatásra, mint most, a  járványügyi veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás idején. Ilyenkor  nemcsak nehezebb személyi segítséget hívni, de az idős vagy krónikus  betegséggel élő látássérült személyek saját érdeke is, hogy minél  kevesebb emberrel találkozzanak. Ebben a helyzetben sokszor jöhet jól az  online segítségnyújtás.

TOVÁBB

 

Ismerjük meg a mentorok munkáját

Beszélgetés Móricz Ádám Távszem mentorral

Hogyan  lesz gyógymasszőrből mentor? A nyugodtság és a türelem elengedhetetlen  ehhez a munkakörhöz. Az alábbi beszélgetésből sok érdekesség kiderül.

TOVÁBB

 

Tovább bővült az online elérhető könyvek száma

Az  MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazás további 21 művel bővült az elmúlt  héten. A könyvek között most több az újonnan felolvasott mű, de a  korábban felolvasott könyvek közül is elérhetővé vált néhány.

TOVÁBB

 

 

Heti könyvajánló

Életrajz és anekdotakincs a Bodor Tibor Hangoskönyvtár Online alkalmazásból

Sárközi Mátyás: Színház az egész világ: Molnár Ferenc regényes élete

Színházi világnapra emlékezünk! Ismerjük meg  részletesen Molnár Ferenc munkásságát, sok érdekességgel fűszerezve.

TOVÁBB

 

 

 

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Sztakó Krisztina, Sebesi Éva és Fekete Zoltán