Lelkes csapatunkat kedvesen fogadták a szakemberek a Rippl-Rónai Múzeum műhelyeiben január 23-án, Nemesné, Kiss Gabi nagyszerű szervezésének köszönhetően.
Az érdeklődők, akik szép számmal megjelentek az eseményen, először találkozhattak a növénygyűjtemény érdekességeivel, majd több ezer megfelelően preparált rovar közé kerültünk, ahol ámulatra méltó példányokat figyelhettünk meg.
Ezután olyan információkkal lettünk gazdagabbak, amelyek a gerinces állatok múzeumba kerülését és megfelelő illetve szakszerű kikészítését illeti, s kézbe is vehettünk jó pár megdöbbentő példányt, például nagyragadozók koponyáit, s különböző állatok meglepő darabjait.
A leginkább kíváncsiak ezt követően az agyagedények rekonstruálásának lehettek közeli tanúi, s elmélyedhettek az őskorban, illetve az ókorban készült fazekasmunkák különbözőségeiben. A legbátrabbak még igazi hamvakat is az ujjaik közé vehettek. Láttunk középkori, s újabb keletű szöveteket, szőtteseket is, amelyeken kevéssé fogott az idő vasfoga a nagyszerű tárolásnak és az aprólékos munkának köszönhetően, amivel helyrehozták őket.
Nagyon jól éreztük magunkat, szinte mindenki órákat el tudott volna még tölteni a tudomány varázslatos közelségében, ahol annyi érdekes tárgy, illetve egykor élt élőlény vett minket körül. Elmés kérdéseket szegeztünk a múzeológusoknak, s ők türelmesen, s lelkesedéssel meséltek nagyszerű munkájukról. Sok olyan tudást szerezhettünk meg, amely kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgözött, s gazdagabbá tett. A legtöbben felvillanyozva és nagyon jó hangulatban hagytuk el ezt a világot, csak azt sajnálva, hogy utazásunk ezen fejezete végetér.

 Fotók a galériában.

(az összefoglalót Lukics József Gábor készítette)