Látás nemzetközi napja, október második csütörtöke

A látássérültek nemzetközi napja Célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetõségeit, a társadalomba való széleskörû és teljesebb értékû beilleszkedés útját.

A Látás Világnapja

Október második csütörtöke – a Látás Világnapja. A megemlékezést a Lions Club kezdeményezte 1998-ban, 2000 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB) Látás 2020: a látás joga jelszóval meghirdetett együttes akcióprogramjának keretében tartják meg. Az idei világnap fő témája az öregedő szemek egészségének megőrzése.

A vakság és a gyengénlátás kialakulása az esetek 80 százalékában megelőzhető, illetve hatásosan kezelhető. Az akcióprogram célja, hogy 2020-ra az egész világon felszámolják a megelőzhető vakságot. A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt és minden percben egy gyermek – ha a látássérültek száma a jelenlegi tempóban gyarapszik, 2020-ban eléri a 75 milliót. A WHO adatai szerint jelenleg 45-50 millióra tehető a vakok és további 125-135 millióra a gyengénlátók száma. A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, elsősorban a szegénység okozta vitaminhiány, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya miatt. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek több mint 50 százalékának lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra.

Magyarország aktívan bekapcsolódott a Látás 2020 programba, elsőként a vakság okait mérték fel a szakemberek. Első helyen az úgynevezett időskori maculaelfajulás – nem gyógyítható, súlyos szembetegség – áll, második helyen a cukorbetegség szemészeti szövődményeit, harmadik helyen a rövidlátóságot, negyedik helyen pedig a zöld hályog miatt bekövetkezett vakságot tartják számon. Mind a négy területen a megelőzés, szűrés, gyógyítás országos szintű megszervezése kiemelt népegészségügyi cél.

Magyarországon mintegy 45 ezer ember súlyosan látássérült, 20 ezer vak. 70 százalékuk idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, kevés támogatást kapnak, számos, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük. (Az október 15-i Fehér Bot Napja épp arra emlékeztet, hogyan lehetne segíteni a társadalomba való beilleszkedésüket és életük teljesebbé válását.)

Októberben az optikai szakma negyedik alkalommal rendezi meg a Látás Hónapja akciót, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára. Országszerte négyszáz vizsgálati ponton lehet ingyenes látásvizsgálatot és szaktanácsadást kérni.

Forrás: MTI