Több ezer éve hű társaink a könyvek, az emberiség egész történelmét és fejlődését végigkísérik. Napjainkban mintha némely ember lelkében egy kicsit hátrébb szorulnának, ahogy egyre magasabb technikai szinten állunk, s ezzel bizonyosan sok nagyszerű, s a lelki fejlődésünkre is hatással lévő élménytől fosztjuk meg magunkat.

Éppen ezért nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a megyei könyvtár falai között van egy olyan foglalkozás, ami egy kicsit segít kiszakadni a mindennapok taposómalmából, s lehetőséget nyújt arra, hogy a fantázia segítségével visszatérhessünk eme hatalmas birodalomba.

A foglalkozást Szerényiné Tar Gabriella tartotta empátiával és nagyszerű témaválasztással. Ezen alkalommal a legendák, mesék közé kalauzolt minket, ahol egy csokor általa választott különböző népektől és időszakokból eredő történet révén bepillantást kaptunk az emberi szellem ama varázslatos hasonlóságába, amely átível e meséken. Viking, afrikai, brazil és magyar teremtéstörténetekben, mondákban merülhettünk el, s kereshettük meg bennük a különféle formák mögött megbújó erkölcsi tanulságokat, vagy analógiákat. A legközelebbi alkalommal a versek szépséges ritmusába merülhetünk bele. Úgy gondolom, az ilyen utazások után mindenki gazdagabban tér vissza a világnak ama részébe, amit az életünknek nevezünk

írta:
Lukics József Gábor