Régóta szerettem volna egy olyan digitális, akadálymentes módszert, vagy alkalmazást, amely révén mi látássérültek is könnyen, egyszerűen és kényelmesen tudunk újságokat olvasni. Sokszor irigyeltem látó barátaimat, akik csak leugranak az újságoshoz, és megveszik kedvenc magazinjukat, napilapjukat, és akárhol képesek akár órákig is olvasni.

Én meg legjobb esetben másoktól hallottam a híreket, vagy megvettem én is a kedvelt magazint, és lapról-lapra beszkenneltem, majd karakterfelismerés után elolvashattam a sokszor elég silányra sikerült eredményt.

Később, a 2000-es évektől egyre több hírportál született, amely igyekezett zanzásítva közölni különféle híreket, de ez sem adta vissza azt az élményt, amikor egy kedvenc újságom megvásárolt lapszámából olvashattunk cikkeket.

Néhány évvel ezelőtt hallottam egy nagyszerű fejlesztésről, amelynek eredménye nemrégiben látott napvilágot eRikkancs néven. Ennek révén mi látássérültek is könnyedén olvashatunk tartalmakat teljesen biztonságosan és akadálymentesen.

Az alkalmazás használata rém egyszerű: regisztrálni kell magunkat a www.erikkancs.hu oldalon, majd virtuális pénztárcánkat, amit itt stex egyenlegnek hívnak, fel kell tölteni bizonyos mennyiségű pénzzel, vagyis stex-szel. Egy stex egyenlő egy Forint. A feltöltés történhet online bankkártyás fizetés révén, személyes banki befizetéssel, de akár banki utalással, vagy készpénzzel, az országosan elérhető erre alkalmas fizetési pontokon keresztül is.

További infó a stex egyenlegről az alábbi oldalon olvasható:

https://erikkancs.hu/stex-vasarlas

 

A meglévő stex egyenlegünk terhére aztán vásárolhatunk kedvünkre a már elérhető tartalmakból.

A regisztrációt követően a fejlesztők mindenkit megajándékoznak 300 stex-szel, amely elegendő arra, hogy mindenki élesben próbálhassa ki a rendszer minden tulajdonságát

Mivel a szolgáltatást elsősorban látássérültek számára találták ki, ezért a fejlesztők várják partnerként az országban működő látássérülteket tömörítő érdekvédelmi egyesületeket. A partnerség révén a látássérültek saját, jól megszokott egyesületi környezetükben is intézhetik stex egyenlegük feltöltését, de igénybe vehetnek más olyan szolgáltatást is, amelyet a fejlesztők biztosítanak számukra.

A rendszer különlegessége, hogy vakok számára szöveges formában tárja elénk a kiválasztott lapszám cikkeit, míg a gyengénlátó, vagy teljesen jól látó olvasók a kinézetszerű elrendezésnek megfelelően tekinthetik meg a kiválasztott olvasnivalót.

A lapszámok vásárlása, olvasása mind Windows, IOS, és Androidos környezetben egy akadálymentesen használható app segítségével történik, de stex egyenleg feltöltésére és ajándékozására csakis a rendszer weboldalán keresztül van lehetőség.

Az app-on belül lehetőség van a lapszámok vásárlásán túl kedvelni is egy-egy orgánumot, valamint kategóriákba rendezve is megtekinteni azokat. A “Kedvenceim” hivatkozást aktiválva pedig csak a kedvelt kiadványok kerülnek listázásra.

Jelen cikk írásakor 9 orgánumra lehet előfizetni, de a fejlesztők ígérete az, hogy a kiadványok száma fokozatosan bővülni fog.

Sokakat elriaszthat az online vásárlás és a vele járó esetleges dilemmák kérdése. Aki mégis szeretné használni a szolgáltatást, de tart attól, hogy a vásárlás számára nem biztonságos, vagy egyszerűen nincs lehetősége online feltölteni stex egyenlegét, lehetőség van stex egyenleg ajándékozására is. Így akár barátunkat, ismerősünket, vagy a meglévő partneregyesületeket is fel lehet kérni stex egyenlegünk feltöltésére. Ezt követően pedig már akár saját otthonunk kényelmében megvásárolhatjuk az olvasni kívánt lapszámokat stex egyenlegünk terhére.

Minden látássérült olvasót, hallgatót bátran bíztatok az alkalmazás letöltésére, telepítésére és használatára. Az egyesületeket pedig arra, hogy jelentkezzenek partnerként a fejlesztőknél az alábbi elérhetőségeken:

Dvariecki Bálint
+3630-499-3477
info@alkosoft.hu

Jó olvasgatást kívánok!